Rotfylling

Rotfylling legges når det er infeksjon i nerven. I første seanse fjernes nerver og blodkar og tannlegen legger rotfyllingsmateriale og midlertidig toppfylling, mens i andre besøk legges permanent fylling.

Rotfylling er en behandling som utføres etter at man har vært på undersøkelse og fått påvist infeksjon i nerven til tannen. Hos Blid betaler du det samme uansett hvilken tann som skal rotfylles. Rotfylling utføres hos en tannlege, og innebærer at nerver og blodkar (pulpa på fagspråket) inne i tannen fjernes før pulpa erstattes med rotfyllingsmateriale. Rotfylling er nødvendig for å kunne bevare tannen, og unngå tanntrekking og mer alvorlige komplikasjoner.

En rotfylling inkluderer:

  • Røntgenbilder etter behov
  • Bedøvelse etter behov
  • ​Rotfyllingsmateriale og oppdekking
  • ​Midlertidig toppfylling
  • ​Hygieneartikler

Dersom tannens nerve er død, irritert eller infisert vil man trenge en rotfylling for å bevare tannen. Dette oppstår ved at det er en betennelse i tannens nerve, dette forårsakes av hull i tannen, dype fyllinger, eller kronebehandling på tannen som har forårsaket sprekker som gir og en bakteriell infeksjon i tannens rot. Uten behandling vil bakteriene spre seg til rotspissen og en betennelse i kjevebenet vil oppstå. Dersom denne betennelse blir synlig vil man se en “kvise” (fistel) på tannkjøttet. Tilstanden kan gjøre, men gjør som oftest ikke vondt og oppdages på årlig undersøkelse hos tannlege eller tannpleier.

Kanalene i roten renses for å sikre at all infeksjon er borte. Når dette er gjort benyttes et fyllingsmateriale for å erstatte nerven med et nytt materiale, det er dette som kalles en rotfylling. Behandlingen kan gjøres i ett besøk men noen ganger gjøres det over to eller flere. Dersom det er en komplisert rotfylling krever den flere besøk for å sikre et grundig resultat.

Når tannen er ferdig rotfylt legges det en midlertidig fylling på toppen av tannen for å isolere den for bakterier. Når tannen er symptomfri må den bygges opp til sin naturlige form, enten med kompositt eller porselen/krone.

KONTAKT
Bøler Tannhelseklinikk
Telefon: 22 26 04 28
E-post: post@bolertannhelse.no
Adresse: Utmarkveien 1, 0689 Oslo/ Bøler senter, Helsesentret( egen inngang)

Copyright © 2023 Bøler tannhelseklinikk AS